Regulamentul cu privire la organizarea şi funcţionarea Comisiei de Disciplină

 

  • 1. Compunere si raspunderi
  • 2. Scop si domeniu de aplicare
  • 3. Atributiile Comisiei de disciplina
  • 4. Tipuri de sanctiuni si Codul de conduita
    • Tipuri de sanctiuni
    • Codul de conduita
  • 5. Raspundere pe linie de disciplina
  • 6. Contestatii


Art.1 Compunere şi răspunderi
În vederea întăririi disciplinei activităţilor desfăşurate sub autoritatea FRDS, a fost înfiinţată Comisia de disciplină.
Aceasta se compune dintr-un presedinte şi 2 membrii şi se întruneşte în şedinţe ordinare de 2 ori pe an şi şedinţe extraordinare de câte ori este nevoie.
Presedintele este ales de catre Adunarea Generala, ulterior el isi alege membrii si solicita avizul Biroului Federal.
Comisia de disciplină face rapoarte periodice către Biroul Federal şi prezintă raport scris în faţa Adunării generale.



Art.2 Scop şi domeniu de aplicare
Prezentul regulament are ca scop prezentarea şi modul de soluţionare a litigiilor care pot apare în activitatea FRDS şi a cluburilor afiliate, pentru a asigura o abordare corecta şi o interpretare uniformă a acestora.
Obiectivul acestui regulament este păstrarea unor norme de conduită corecte şi rezonabile de către membrii FRDS care participă la oricare din competiţiile incluse în calendarul competiţional.
Prevederile prezentului Regulament se aplică tuturor membrilor federaţiei şi structurilor sportive afiliate FRDS.



Art.3 Atribuţiile Comisiei de disciplină
a) analizează, dezbate şi ia măsuri în cazurile de contestaţii, plângeri, reclamaţii, sesizări înaintate Biroului Federal, sau direct Comisiei de către membrii FRDS, cluburi afiliate la FRDS, cluburi sau alte persoane juridice afiliate IDSF şi alte persoane fizice sau juridice.
b) Analizează şi dezbate rapoartele Observatorilor Federali , întocmite pentru fiecare competiţie FRDS, luând măsurile ce se impun.
c) Se poate sesiza din oficiu ori de câte ori ia notă de abateri de la Regulamentele FRDS.
d) in cazul in care reclamatia priveste activitatea specifica a uneia din comisiile F.R.D.S.( antrenori, arbitri, organizare competitii) reclamantul trebuie sa sesizeze respectiva comisie care la rindul ei este obligata sa analizeze cazul si sa sesizeze in scris Comisia de disclipina.

1. Comisia de disciplina trebuie sesizata in scris de catre reclamant.
Plingerea va fi motivata si va contine si eventualele dovezi.
Comisia de disciplina poate respinge cererea din urmatoarele motive:
- formulare necorespunzatoare
- lipsa dovezilor
Respingerea se comunica reclamantului in scris.
Dupa aceasta reclamantul poate redepune plingerea in decurs de 2 saptamini la comisia de apel a FRDS care este obligata sa ii comunice noua decizie in scris.
2. Deliberarea comisiei de disciplina nu este publica.
Cu acordul celor implicati sau in cazuri urgente hotarirea se poate lua fara audierea celor implicati care au dreptul sa isi exprime opinia in scris sau verbal si pot apela la un avocat.
Se hotaraste cu majoritate simpla.
In cazul egalitatii va decide presedintele.
Toate hotaririle se motiveaza in scris, se semneaza de toti participantii la dezbateri si se comunica in scris celor implicati.
Deasemeni se vor instiinta si presedintii clubului din care fac parte cei implicati.
3. Membrii comisiei de disciplina nu pot participa la dezbateri daca ei insusi, clubul lor sau membrii clubului lor sunt implicate.
Atit timp cit se poate apela la comisia de disiplina cazul nu ajunge la judecata,tribunal, justitie.
Comisia de disciplina poate insa sa transfere cazul in justitie.In rest sunt valabile pentru Comisia de disciplina toate regulile procesului civil.
4. Comisia de disciplina decide si costurile procesului.
Costurile implicate de functionarea comisiei de disciplina se vor achita din fondul rezultat din amenzi.
Daca se accepta dezbaterea problemei Comisia de disciplina poate decide ca fiecare parte se suporte o parte din cheltuieli.
In cazul in care reclamatia facuta este neintemeiata reclamantul va suporta cheltuielile rezultate in urma procesului precum si o amenda.
Comisia de disciplina poate sa ceara bani pentru urmatoarele:

a. taxe pentru desfasurarea activitatii comisiei de disciplina precum si cheltuielile pentru mebrii (transport cu trenul la clasa a II-a de la domiciliu la locul dezbaterii, bani pentru cazare si alte cheltuieli ale mebrilor in functie de regulile stabilite de federatie).

 

Art.4 Tipuri de sancţiuni şi Codul de conduită
Tipuri de sancţiuni
Pentru a păstra o evidenţă completă a tuturor măsurilor luate în conformitate cu acest cod, Comisia de disciplină, trebuie să introducă în rapoartele lor toate măsurile luate, sub următoarele titulaturi:

1. Sancţiuni administrative

- Avertisment- în cazul abaterilor minore.
- Mustrarea scrisă- în cazul abaterilor în care s-a dovedit intenţia de încălcare a regulamentelor FRDS.
- Suspendare temporară- se va aplica în cazul abaterilor foarte grave. Ea poate viza:
    participarea în competiţiile FRDS intre 3 luni si 1 an;
    Dreptul de arbitraj si antrenori 1-3 ani;
    şi dreptul de a organiza competiţii sub egida FRDS 1-3 ani.
- Suspendarea definitivă - se va aplica în cazul abaterilor foarte grave, când persoana a fost cercetată penal şi condamnată, sau a adus prejudicii morale şi materiale FRDS.
- Retrogradări de clasă în cazuri foarte grave.

2. Sancţiune financiară

- Amenda - sancţiune pecuniară în cazurile amintite anterior.
Cuantumul amenzilor va fi stabilit în funcţie de gravitatea abaterii.
Comisia de disciplină stabileşte perioada, data de la care se aplică suspendarea, cuantumul amenzii, şi data limită până la care trebuie să se achite aceasta.

Codul de conduită

A SPORTIVII
1. Abaterile la faţa locului

a) Le este interzis sportivilor să interpeleze oficialii FRDS în timpul competiţiei.
Interesele sportivilor vor fi reprezentate de către oficialii clubului de care aparţin.
Această abatere va fi sancţionată prin sancţiuni administrative şi/sau amendă între 10-40 USD.

b) Sportivii sunt obligaţi să se prezinte la premieri în ţinută de competiţie.
În cazul încălcării acestor prevederi sportivul va fi sancţionat cu amendă între 20-50 USD şi cu sancţiunile administrative ce i se cuvin.

c) Obscenitate audibilă

Sportivii nu au voie să folosească obscenităţi audibile în incinta locului de desfăşurare a competiţiei.
Dacă o asemenea abatere are loc în timpul concursului, sportivul va fi eliminat imediat din competiţie, va primi o amendă de 100 USD şi sancţiunile admistrative ce i se cuvin.
În contextul acestei prevederi, obscenitatea audibilă este definită ca utilizare a acelor cuvinte cunoscute în mod obişnuit a fi profane şi pronunţarea clară şi suficient de tare a acestora pentru a fi auzite de cei din jurul său.

d) Obscenitate vizibilă

Sportivii nu au voie să facă nici un fel de gesturi obscene în incinta locului de desfăşurare a competiţiei.
Dacă o asemenea abatere are loc în timpul concursului, sportivul va fi eliminat imediat din competiţie, va primi o amendă de 100 USD şi sancţiunile admistrative ce i se cuvin.
În contextul acestei prevederi, obscenitatea vizibilă este definită de efectuarea de către sportiv cu mâna sau cu alte obiecte a unor semne care în mod obişnuit au înţeles sau semnificaţie obscenă pentru oamenii respectabili.

e) Abuz verbal

Sportivii nu au voie să agreseze verbal vreun arbitru, antrenor, concurent,spectator sau alte persoane aflate în incinta sălii de concurs.
Abuzul verbal este definit ca fiind o afirmaţie care implică incorectitudinea, este înjositoare, insultătoare sau ofensatoare.
Dacă o asemenea abatere are loc în timpul concursului, sportivul va fi eliminat imediat din competiţie, va primi o amendă de 150 USD şi sancţiunile admistrative ce i se cuvin.

f) Abuz fizic

Sportivii în nici un moment nu trebuie să agreseze fizic vreun arbitru, antrenor, concurent,spectator sau alte persoane aflate în incinta sălii de concurs.
În contextul acestei prevederi, abuzul fizic este lovirea voită a unui antrenor, arbitru, concurent (inclusiv partener), spectator sau a altei persoane.
Dacă o asemenea abatere este probată, sportivul va fi eliminat imediat din competiţie, va primi o amendă de 200 USD şi sancţiunile administrative ce i se cuvin.

g) Comportare nesportivă

Sportivii în permanenţă trebuie să aibă o conduită sportivă, şi să dea dovadă de respectul cuvenit autorităţii oficialilor şi fair-play faţă de ceilalţi concurenţi, spectatori şi alte persoane.
În contextul acestei prevederi comportarea nesportivă este definită ca orice comportare urâtă a unui dansator care este clar jignitoare sau în detrimentul sportului dar care nu cade sub incidenţa unei ofense la faţa locului specifice conţinute în acest cod.
Dacă o asemenea abatere este probată, sportivul va fi eliminat imediat din competiţie, va primi o amendă de 100 USD şi sancţiunile administrative ce i se cuvin.
Pentru abateri de la regulamentele F.R.D.S. Comisia de disclipina isi rezerva dreptul de a decide asupra sanctiunilor si asupra cuantumului amenzilor care se impun tinind cont si de recomandarile comisiilor de specialitate.

B ANTRENORII
1. Abaterile la faţa locului

a) Obscenitate audibilă

Antrenorii nu au voie să folosească obscenităţi audibile în incinta locului de desfăşurare a competiţiei.
Dacă o asemenea abatere are loc în timpul concursului, acestia vor primi o amendă de 200 USD şi sancţiunile admistrative ce i se cuvin.
În contextul acestei prevederi, obscenitatea audibilă este definită ca utilizare a acelor cuvinte cunoscute în mod obişnuit a fi profane şi pronunţarea clară şi suficient de tare a acestora pentru a fi auzite de cei din jurul său.

b) Obscenitate vizibilă

Antrenorii nu au voie să facă nici un fel de gesturi obscene în incinta locului de desfăşurare a competiţiei.
Dacă o asemenea abatere are loc în timpul concursului, aceştia vor primi o amendă de 200 USD şi sancţiunile admistrative ce i se cuvin.
În contextul acestei prevederi, obscenitatea vizibilă este definită de efectuarea de către sportiv cu mâna sau cu alte obiecte a unor semne care în mod obişnuit au înţeles sau semnificaţie obscenă pentru oamenii respectabili.

c) Abuz verbal

Antrenorii nu au voie să agreseze verbal vreun arbitru, antrenor, concurent,spectator sau alte persoane aflate în incinta sălii de concurs.
Abuzul verbal este definit ca fiind o afirmaţie care implică incorectitudinea, este înjositoare, insultătoare sau ofensatoare.
Dacă o asemenea abatere are loc în timpul concursului, antrenorul respectiv va primi o amendă de 300 USD şi sancţiunile admistrative ce i se cuvin.

d) Abuz fizic

Antrenorii în nici un moment nu trebuie să agreseze fizic vreun arbitru, antrenor, concurent,spectator sau alte persoane aflate în incinta sălii de concurs.
În contextul acestei prevederi, abuzul fizic este lovirea voită a unui antrenor, arbitru, concurent (inclusiv partener), spectator sau a altei persoane.
Dacă o asemenea abatere este probată, antrenorul respectiv va primi o amendă de 400 USD şi sancţiunile administrative ce i se cuvin.

Pentru abateri de la regulamentele F.R.D.S. Comisia de disclipina isi rezerva dreptul de a decide asupra sanctiunilor si asupra cuantumului amenzilor care se impun tinind cont si de recomandarile facute in scris de catre comisiile de specialitate.

Orice alte abateri ale sportivilor ce nu apar în regulamentele FRDS vor fi judecate şi sancţionate de Comisia de disciplină în funcţie de gravitatea lor.

C ARBITRII
1. Încercarea de fraudă prin înţelegeri cu alţi arbitrii sau influenţarea secretariatului se sancţionează cu amendă cuprinsă între 100-300 USD şi sancţiunile administrative ce i se cuvin.
2. Arbitrarea unei competiţii fără să fi plătit cotizaţia anuală FRDS sau în perioada în care este suspendat, se pedepseşte cu amendă de 200 USD şi sancţiunile administrative ce i se cuvin.
3. Neparticiparea la o competiţie la care a dat confirmarea se va sancţiona cu o amendă de 50 USD.
4. Abaterile la faţa locului

a) Obscenitate audibilă

Arbitrii nu au voie să folosească obscenităţi audibile în incinta locului de desfăşurare a competiţiei.
Dacă o asemenea abatere are loc în timpul concursului, acestia vor primi o amendă de 200 USD şi sancţiunile admistrative ce i se cuvin.
În contextul acestei prevederi, obscenitatea audibilă este definită ca utilizare a acelor cuvinte cunoscute în mod obişnuit a fi profane şi pronunţarea clară şi suficient de tare a acestora pentru a fi auzite de cei din jurul său.

b) Obscenitate vizibilă

Arbitrii nu au voie să facă nici un fel de gesturi obscene în incinta locului de desfăşurare a competiţiei.
Dacă o asemenea abatere are loc în timpul concursului, arbitrul va fi eliminat imediat din competiţie, va primi o amendă de 200 USD şi sancţiunile admistrative ce i se cuvin.
În contextul acestei prevederi, obscenitatea vizibilă este definită de efectuarea de către sportiv cu mâna sau cu alte obiecte a unor semne care în mod obişnuit au înţeles sau semnificaţie obscenă pentru oamenii respectabili.

c) Abuz verbal

Arbitrii nu au voie să agreseze verbal vreun arbitru, antrenor, concurent,spectator sau alte persoane aflate în incinta sălii de concurs.
Abuzul verbal este definit ca fiind o afirmaţie care implică incorectitudinea, este înjositoare, insultătoare sau ofensatoare.
Dacă o asemenea abatere are loc în timpul concursului, arbitrul va fi eliminat imediat din competiţie, va primi o amendă de 300 USD şi sancţiunile admistrative ce i se cuvin.

d) Abuz fizic

Arbitrii în nici un moment nu trebuie să agreseze fizic vreun arbitru, antrenor, concurent,spectator sau alte persoane aflate în incinta sălii de concurs.
În contextul acestei prevederi, abuzul fizic este lovirea voită a unui antrenor, arbitru, concurent (inclusiv partener), spectator sau a altei persoane.
Dacă o asemenea abatere este probată, arbitrul va fi eliminat imediat din competiţie, va primi o amendă de 400 USD şi sancţiunile administrative ce i se cuvin.

Pentru abateri de la regulamentele F.R.D.S. Comisia de disclipina isi rezerva dreptul de a decide asupra sanctiunilor si asupra cuantumului amenzilor care se impun tinind cont si de recomandarile facute in scris de catre comisiile de specialitate.

Orice alte abateri ale arbitrilor, vor fi judecate şi sancţionate de Comisia de disciplină în funcţie de gravitatea lor.

D CLUBURI
  1. Oficialul clubului (în lipsa antrenorului) este obligat să verifice înscrierile în competiţie a perechilor sale. Dacă în timpul competiţiei vor apărea perechi ce nu au făcut deplasarea la acel concurs clubul va fi sancţionat cu 15 USD/pereche şi sancţiunile admistrative ce se cuvin.
    2. Participarea în competiţii a unui club ce nu şi-a plătit taxa anuală sau este suspendat va fi sancţionată cu suma de 200 USD şi sancţiunile administrative ce se cuvin.
    3. Înscrierea în competiţii a unui sportiv ce nu şi-a plătit taxa anuală sau este suspendat va fi sancţionată cu suma de 200 USD şi sancţiunile administrative ce se cuvin.
    4. Participarea în competiţii a unui sportiv la altă clasă decât cea la care are dreptul să participe va fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 100-300 USD şi sancţiunile administrative ce se cuvin.
    5. Participarea repetată a sportivilor în competiţii cu altă îmbrăcăminte decât cea prezentată în Regulamentul de organizare va fi sancţionată cu suma de 50 USD şi sancţiunile administrative ce se cuvin.
    6. Încercarea de fraudă prin influenţarea arbitrilor sau a secretariatului competiţiei se va sancţiona cu amendă cuprinsă între 300-600 USD şi sancţiunile administrative ce se cuvin.
    7. Înscrierea în carnetele de concurent a unor date necorespunzătoare cu realitatea sau modificarea ilicită a acestora se va sancţiona cu amendă cuprinsă între 200-500 USD şi sancţiunile administrative ce se cuvin.
    8. În cazul nerespectării condiţiilor de transfer prevăzute în Regulamentul de transferări clubul implicat se va sancţiona cu amendă de 150 USD şi sancţiunile administrative ce se cuvin.
    9. Neplata taxei de transfer către FRDS se va sancţiona cu amendă cuprinsă de 50 USD şi sancţiunile administrative se cuvin.

Pentru abateri de la regulamentele F.R.D.S. Comisia de disclipina isi rezerva dreptul asupra sanctiunilor si asupra cuantumului amenzilor care se impun tinind cont si de recomandarile facute in scris de catre comisiile de specialitate.

Orice alte abateri ce privesc cluburile, vor fi judecate şi sancţionate de Comisia de disciplină în funcţie de gravitatea lor.

E ORGANIZATORI
    1. Primirea în competiţie a unui club ce nu şi-a plătit taxa anuală va fi sancţionată cu amendă de 200 USD.
    2. În cazul în care organizatorii nu respectă una din condiţiile prevăzute de art.3 din Regulamentul competiţional se vor aplica amenzi cuprinse între 50-100 USD şi sancţiunile administrative ce i se cuvin.
    3. În cazul în care organizatorii nu respectă una din condiţiile prevăzute de art.9 din Regulamentul competiţional se vor aplica amenzi cuprinse între 50-100 USD şi sancţiunile administrative ce i se cuvin.
    4. În cazul în care organizatorii nu respectă una din condiţiile prevăzute de art.12 din Regulamentul competiţional se vor aplica amenzi cuprinse între 100-200 USD şi sancţiunile administrative ce i se cuvin.
    5. În cazul în care organizatorii nu respectă una din condiţiile prevăzute de art.17 din Regulamentul competiţional se vor aplica amenzi cuprinse între 50-200 USD şi sancţiunile administrative ce i se cuvin.
    6. În cazul în care o competiţie se desfăşoară fără acceptul Comisiei de organizare, organizatorul este sancţionat cu amendă de 300 USD şi sancţiunile administrative ce i se cuvin.

    Conducerea competitiei se obliga sa decida in legatura cu abaterile care i-au fost aduse la cunostinta (chiar daca nu au exisat plingeri sau obiectii scrise).
    O plingere sau obiectie poate fi redactata de catre orice sportiv participant la concurs, capitanii de echipa, observatorul federal, membrii consiliului FRDS, presedintii de club, antrenorii sau arbitrii.
    O reclamatie se poate formula impotriva participantilor la concurs; verbal la conducerea concursului si trebuie sa contina un mod de a dovedi cele susutinute. Conducerea competitiei hotaraste pe loc in legatura cu rezolvarea reclamatiei . Plingerile se pot formula si impotriva mebrilor conducerii concursului a oficialilor sau a arbitrilor. Recursul se poate formula in timp de 14 zile. Observatorul federal este obligat sa consemneze in raport in legatura cu cele de mai sus.
Nu se pot formula plingeri/obiectii verbale dupa incheierea competitiei.
    Pentru abateri de la regulamentele F.R.D.S. Comisia de disclipina isi rezerva dreptul de a decide asupra sanctiunilor si asupra cuantumului amenzilor care se impun tinind cont si de recomandarile facute in scris de catre comisiile de specialitate.

    Orice altă abatere ce priveşte organizarea unei competiţii va fi judecată şi sancţionată de Comisia de disciplină în funcţie de gravitatea ei.



Art.5 Răspundere pe linie de disciplină
    Deciziile Comisiei de disciplină vor fi transmise în scris secretarului federal in termen de 24 de ore de la luarea deciziei.
    Secretarul federal va avea obligatia de a instiinta in scris in termen de 48 de ore persoanele si cluburile sanctionate, precum si de a urmarii ducerea la indeplinire a sanctiunilor acordate de Comisia de disciplina.
    Amenzile trebuiesc platite in termen de 14 zile de la luarea la cunostinta a acestora de catre cei sanctionati.
    În cazul în care amenda nu este achitata in termenul prevazut se va aplica sanctiunea de suspendare temporara din cadrul FRDS până la achitarea acesteia.
    Daca amenda nu este achitata in termen de 1 an de zile de la data aducerii la cunostinta a celui sanctionat, aceasta se prescrie.     Suspendarile intra in vigoare din momentul aducerii lor la cunostinta a persoanelor sau cluburilor sanctionate.
    Comisia de disciplina poate sanctiona si abaterile de la regulamente comise de catre sportivii sau oficialii membrii ai altor federatii de dans la competitiile desfasurate sub patronajul FRDS.

    În cadrul fiecărui club afiliat FRDS preşedintele clubului va răspunde de informarea membrilor clubului în vederea respectării regulamentelor şi deciziilor Comisiei de disciplină.
    Dansatorul trebuie să fie clar informat de orice impunere a unei măsuri luate faţă de el.
    Observatorul federal , poate elimina un dansator pentru oricare din încălcările acestui cod, iar o astfel de decizie va fi anunţată Comisiei de disciplină în scris, în termen de 3 zile de la terminarea concursului. Această decizie va putea fi atacată la Comisia de disciplină în termen de 14 zile de la aflarea acelei decizii.
    Observatorul federal şi membrii Comisiei de disciplină trebuie să facă o cercetare cât se poate de corectă pentru a constata faptele legate de incidentele la faţa locului ale tuturor membrilor FRDS şi după constatarea că a avut loc o încălcare a regulamentului, va trebui să aducă la cunoştinţa acelui membru (în cazul dansatorului înştiinţarea se va face prin intermediul clubului) sancţiunile şi penalizările date.
    Dacă se constată abateri grave de la normele civile ale statului român sau abateri grave de la normele de moralitate, petrecute atât în România cât şi în străinătate, vinovat va fi atât membrul FRDS dovedit ca făptaş cât şi responsabilul FRDS direct (antrenor, delegat, organizator, etc..) În cazul penalizărilor sau despăgubirilor pretinse FRDS în numele abaterilor făptuite de reprezentanţii săi în România şi înstrăinătate acestea vor fi imputate direct membrilor FRDS găsiţi vinovaţi.

 

Art.6 Contestaţii
Acestea se depun in scris si numai de catre partile aflate in litigiu.
În cazul în care partea sancţionată printr-o decizie a Comisiei de disciplină se simte nedreptăţită , ea poate înainta o contestaţie către Comisia de apel, până la prima competiţie ce urmează în calendarul competiţional, după ce a primit sancţiunea(dar nu mai târziu de 14 zile de la sancţionare).
Ultima cale de atac este prezentarea cazului în Adunarea Generală, a cărei decizie este definitivă şi irevocabilă.

 

-BACK-